Timor Koffie. Het Huis Van Spontane Hybride Variëteit

Timor is een klein, geïsoleerd eiland in de zuidelijke regio van Maritiem Zuidoost-Azië. Het is uniek omdat het is verdeeld tussen de soevereine staten van Oost-Timor in (je raadt het al) het oosten en Indonesië in het westen. De Timorzee scheidt de Timorzee en het vasteland, dat op minder dan 500 km van Timor ligt.

De koffie-industrie in Oost-Timor is booming. Vandaag zouden we onderzoeken wie Timor-koffie produceert, hoe het wordt geproduceerd en waarom het ertoe doet.

Ben je dol op unieke koffies van over de hele wereld? Atlas Coffee Club bezorgt een wereldtour koffie aan je deur. Ontvang 50% korting op je eerste box door hier te klikken

De Geschiedenis Van Timor-koffie

Timor was, net als veel andere eilanden, in de 14e eeuw opgenomen in handelsroutes voor Japanse en Chinese schepen voor de export van slaven, sandelhout en was.

Het is al jaren politiek verdeeld. De Nederlanders claimden sinds het midden van de 17e eeuw het eigendom van West-Timor. Oost-Timor was van 1859 tot 1975 een Portugese kolonie. In 1859 werd het eiland door een verdrag verdeeld.

De Portugezen introduceerden de koffieproductie en -teelt op het eiland in het begin van de 19e eeuw en sindsdien heeft het land een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Het is ook het enige marktgewas van Timor. Oost-Timor-koffie is goed voor ongeveer 80% van de jaarlijkse export van het land. Dit is een aanzienlijk aantal.

Focus Op Ontwikkeling

De meeste mensen die op het eiland wonen, zijn sterk afhankelijk van inkomsten uit de agrarische sector. Naar schatting waren in 2003 ongeveer 200.000 mensen afhankelijk van de koffieteelt en -productie als hun belangrijkste bron van inkomsten. Dit aantal groeit snel.

Om deze reden moet de Oost-Timor-koffie-industrie de kwaliteit van de productie verhogen, samenwerken met Fair Trade en gebruikmaken van fondsen die worden verstrekt door overzeese subsidies.

Op zoek naar cadeau-ideeën? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Het Nationaal Plan Ontwikkeling Koffiesector-2023 is een plan om de kwaliteit van de productie van de koffiesector te verhogen. Het resultaat zou zijn dat koffie uit de regio’s over de hele wereld een hogere prijs zou krijgen.

Groeiende Regio’s En Uitdagende Omstandigheden

Zes regio’s zijn de belangrijkste waar koffie op een eiland kan worden verbouwd:

  • Maubesse
  • Aifu
  • Ermera
  • Liquica
  • Aileu
  • Ainaro

Deze gebieden oogsten meestal tussen mei en oktober.

Oost-Timor kan niet beweren dat het de beste omstandigheden heeft om koffie te verbouwen, zoals andere landen dat wel kunnen.

Het klimaat en het korte jaarlijkse regenseizoen zorgen ervoor dat de gronden veel te droog zijn om de teelt van vegetatie te ondersteunen . Veel koffieteeltgebieden hebben een laag vruchtbaarheidsniveau. Dit betekent dat de grond niet de juiste voedingsstoffen levert om de koffie optimaal te laten groeien.

Rudimentaire Methoden

In de hele regio zijn de methoden van de koffieteelt op Timor nog erg basaal. De kleine plantages met koffiekersen zijn vaak onbeheerd en er is weinig aandacht voor plaag- en ziektebestrijding.

Biologische Koffie

Onbedoeld zijn echter veel koffies in het land biologisch. Omdat het geen gebruikte pesticiden zijn, zijn ze technisch biologisch. Deze preventieve chemicaliën zijn nog nooit op het eiland gebruikt en zullen nu ook niet worden geïntroduceerd.

De Oogst Delen Met Vrienden

Tijdens de koffieoogstperiode zullen producenten vrienden en familieleden inhuren om de efficiëntie van hun productie te maximaliseren.

Veel koffieproducenten beweren echter dat ze niet de eigenaar zijn van het land waarop ze werken. Het land waarop ze werken was ooit eigendom van landgoederen. De staat gelooft vaker wel dan niet dat het het beste is om hiervoor een oogje dicht te knijpen vanwege de economische voordelen die koffieproductie met zich meebrengt.

Hibrido De Timor

De Timors-hybride, die voor het eerst werd ontdekt in 1927 op een plantage waar de typicaboon (een arabica-variëteit) werd verbouwd, kreeg de naam . Deze unieke koffie is het resultaat van een spontane kruising tussen arabica en robusta koffies.

Wat Hibrido de Timor uniek maakt, is dat het de beste kwaliteit uit elk van zijn ouderrassen haalt en combineert.

Arabica, over de hele wereld bekend om zijn heerlijke smaak, de bron van menig koffiespecialiteit en goed voor meer dan 60% van alle wereldwijde koffieproductie, is helaas ook erg vatbaar voor ziekten zoals koffiebladroest.

Aan de andere kant, hoewel een robusta-boon misschien niet van dezelfde kwaliteit is als arabica, kan hij er prat op gaan dat hij resistent is tegen veel ziekten. Hibrido de Timor is dus een zeer vindingrijke plant en heeft een kwaliteit die dichter bij die van arabica ligt, maar kan ook opscheppen over zijn weerstand tegen een indrukwekkende hoeveelheid koffieziekten.

Helaas is er nog niet genoeg onderzoek gedaan naar deze unieke koffie. Door de klimaatverandering is de noodzaak voor producenten en boeren om een ziekteresistente plant te hebben groot. De genetische bronnen van deze hybride kunnen in de toekomst het antwoord bieden om deze destructieve ziekten te omzeilen.

De Toekomst Van Koffie Uit Oost-Timor

De koffie in de regio blijft ’s werelds grootste single-source biologische koffieproducent, ondanks dat hun koffieproductie minder dan 0,2% van de wereldwijde koffiehandel uitmaakt.

De kopkwaliteit van de koffie in deze regio is niet zomaar een combinatie van beide ouderrassen. Door het robuuste karakter kan de blend op minder vruchtbare grond geteeld worden. Dit resulteert in een verlies van enige kwaliteit. De gebrande koffie kan nog steeds worden verpakt en verkocht als een premium product dat Fairtrade gecertificeerd is.

Het voldoet nog steeds niet aan dezelfde normen als speciale koffiesoorten over de hele wereld. Producenten werken er hard aan om ervoor te zorgen dat de groeiende belangstelling van het land voor oploskoffie een halt wordt toegeroepen en dat lokale en buitenlandse koffieliefhebbers wakker worden met hun ochtendkopje van de biologische Fair Trade-koffie waarmee Oost-Timor naam maakt.

Blijf cafeïnehoudend.

  • Koffie feiten

    Zimbabwe-koffie is niet erg bekend over de hele wereld, maar de wijnachtige zuurgraad lijkt erg op die van zijn Keniaanse tegenhanger.

  • Onze lijst bevat Mexicaanse topkoffiemerken met een verscheidenheid aan smaken, melanges, texturen en brandingen.

  • Verschillende voedingsstoffen in nootropische koffie kunnen de hersenprestaties en het geheugen verbeteren. Bekijk onze best beoordeelde nootropic koffies voor meer.

  • Koffie feiten

    Ontdek de verschillen tussen arabica- en robusta-koffiebonen, zodat u weet wat u koopt wanneer u uw bonen inslaat!

  • Je hoeft je ochtendkoffie niet op te offeren als je naar buiten gaat. Bekijk hier enkele van de beste koffiezetapparaten voor kamperen en backpacken!