Hoe Maak Je Japanse Ijskoffie? Is Het Beter Dan Cold Brew?

De laatste jaren is ijskoffie een rage. Het is heerlijk! Maar ik wed dat velen van jullie Japanse ijskoffie nog moeten proberen.

Het grootste probleem met ijskoffie is de zetmethode. Cold brew kost veel tijd en haalt niet alle heerlijke smaken uit koffiebonen. Dit is waar Japanse ijskoffie om de hoek komt kijken. Met deze methode kun je genieten van ijskoffie die gevuld is met smaak en die net iets beter is dan alle andere koude brouwmethoden die er zijn.

Wat Is Japanse Ijskoffie?

Japanse ijskoffie is een brouwsel dat voor het eerst populair werd in Japan. Je zult geen ijs vinden in de laatste koffie die je drinkt. In plaats daarvan is de helft van het water dat je gebruikt tijdens het brouwproces ijs in plaats van heet water.

Deze methode maakt gebruik van een Chemex, of andere overgiettechnieken. Het wordt meestal gemaakt met een dubbele sterkte partij koffie. Het resultaat is een sterkere koude koffietraktatie vol smaak die perfect is voor een warme zomermiddagtraktatie.

Wat Je Nodig Zult Hebben

Voordat we beginnen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat we alle ingrediënten hebben die we nodig hebben voor dit eenvoudige maar heerlijke brouwproces. Hier zijn de ingrediënten en hulpmiddelen die je nodig hebt.

  • Ijsblokjes
  • Vers gemalen koffie
  • Heet water

Je hebt niet veel apparatuur of ingrediënten nodig om deze ijskoffie te maken. We raden echter aan om een professioneel koffiezetapparaat te gebruiken.

Japanse Ijskoffie

Ben je klaar om je kopje Japanse ijskoffie te gaan bereiden? Ik hoop het. Laten we beginnen. We zullen een enkele kop Japanse ijsthee bereiden, 454 g.

Stap 1: Meet Uw Ijs

Voeg om te beginnen je ijs toe aan je Chemex. Gebruik voor het beste resultaat een keukenweegschaal. Voor een 454 gr. Om een kopje Japanse ijskoffie te maken, voeg je 227 g ijs toe aan je Chemex. Dit geeft je ongeveer de helft van het volume.

Cadeau-ideeën nodig? Bekijk onze top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers voor 2021

Stap 2: Zet Je Koffie

Maal je koffie naar keuze en meet ongeveer 1,8 gram koffie af voor elke gezette koffie. Een medium-grove maling geeft de beste resultaten. Dus voor een 454 gram. drank gebruikt, verbruikt u ongeveer 30 gram koffie. Als je geen weegschaal bij de hand hebt, staat elke eetlepel gelijk aan ongeveer 5 gram koffie.

Stap 3: Kook Je Water

Kook het water met een waterkoker of fornuis tot het een temperatuur van 91 C tot 96 C bereikt.

Stap 4: Zet De Koffie

Het hete water moet over de grond worden gegoten. Aangezien we een 454 gm. kopje en we hebben al 227 gram ijs, voeg 227 gram heet water toe en laat het brouwen. De hete koffie zal het ijs doen smelten en enkele van zijn heerlijke smaken vrijgeven.

Stap 5: Giet In Glas En Serveer

Een groot deel van het ijs zal tijdens het brouwproces smelten. Het doel is om het allemaal te laten smelten, maar maak je geen zorgen als er nog wat over is. Je zult nog steeds een geweldige verkoudheid van Japanse ijskoffie hebben. Geniet van je koffie in een kopje. Dit is de perfecte manier om een energieboost te krijgen op een warme zomerdag.

Alternatieve Brouwmethoden

We hebben al besproken hoe je Japanse ijskoffie maakt met een Chemex. Maar een van de beste dingen van deze brouwtechniek is dat je vrijwel elk gereedschap kunt gebruiken dat je bij de hand hebt.

Lees verder voor een korte handleiding over het gebruik van een Aeropress- of Pour Over-brouwer om Japanse ijskoffie te maken.

Aeropress

De AeroPress is onze favoriete brouwtool. Deze methode zorgt voor een breed scala aan water/koffie-verhoudingen, maar we raden aan om je koffie sterker dan normaal te maken om het ijs te compenseren. U kunt gewichtsverhoudingen gebruiken in plaats van AeroPress-markeringen om uw koffiesterkte aan te passen.

De omgekeerde of standaardmethode kan worden gebruikt. Wij geven de voorkeur aan het laatste, dus dat is wat hier goed te behandelen is. Het proces is in wezen hetzelfde. Plaats de zuiger en kamer samen met het open uiteinde naar boven gericht. Plaats de gronden in de kamer en laat ze bloeien. Terwijl ze weken, maak je je filter nat en schroef je het vast.

Dit is waar je het kunt mixen. Je voegt ijs toe aan je kopje in plaats van het te verwarmen. Je zult extra voorzichtig moeten zijn als je de Aeropress omdraait, omdat de mok niet bovenop zit om te voorkomen dat je er een puinhoop van maakt. Zorg er dus voor dat je alles bij elkaar houdt en kantel de bovenkant tot waar het zich boven de mok bevindt voordat je hem volledig omdraait.

Duik totdat je een sissend geluid hoort, ga je gang en maak je Aeropress schoon zodat het ijs een beetje kan smelten. Geniet dan!

Overgieten

Vervolgens bespreken we niet-chemex overgietgereedschappen voor het maken van Japanse ijskoffie. Je kunt alles gebruiken, van een Hario V60 tot een Kalita Wave, maar de meeste mensen raden aan om een hogere koffie-waterverhouding te gebruiken met de eerste (~

Je vult eerst je karaf met ijs. Voeg vervolgens het overgietgereedschap toe aan je mok en ga verder zoals normaal. U moet de hoeveelheid die u normaal gebruikt opnieuw verhogen om de verdunning veroorzaakt door het smelten van het ijs te compenseren.

Een pour-over is een uitstekende methode van brouwen omdat het wat langer duurt dan andere methoden. Het ijs smelt terwijl je het hete water erin giet. Het is dan klaar om te drinken als je klaar bent.

Automatisch Druppelen

Wil je meer Vietnamese ijskoffies maken, dan is een automatische drip brewer een goede optie. Het is belangrijk om te onthouden dat je geen volle pot kunt zetten omdat deze overloopt.

Het is gemakkelijk om de inhoud van een pot te meten door deze voor de helft te vullen met koud water en vervolgens ijs toe te voegen om hem vol te maken. Giet het water in het reservoir en houd het ijs in de pot. Je kunt het water ook bekijken of afwegen.

Zet vervolgens een pot sterke koffie met ijs. Het ijs moet tijdens het brouwen smelten, zodat er op het einde een koud, verfrissend brouwsel ontstaat. Het is vooral effectief als uw automatische brouwer een optie voor ijskoffie heeft.

Hete Tips Voor Dit Gekoelde Brouwsel

Deze brouwtechniek vereist dat je de perfecte balans tussen kracht en water bereikt. Maar we hebben wel enkele tips om je te helpen het een beetje sneller te doen:

Je Kunt Voor Een Fijnere Maling Gaan

Kiezen voor een fijnere maling geeft je een sterker brouwsel. Hoewel je nog steeds binnen de parameters moet blijven van wat geschikt is voor je brouwgereedschap, is een instelling of twee fijner een geweldige manier om een sterker brouwsel te krijgen zonder al te veel te hoeven fokken met verhoudingen.

De Verhouding Koffie Tot Water Verhogen

U hoeft niet al het ijs en water te wegen en te meten. Verhoog in plaats daarvan de hoeveelheid koffiedik en het water. Dit verklaart de verdunning die optreedt als het ijs smelt.

Hoe Vergelijkt Japanse Ijskoffie?

Gewone Ijskoffie

Japanse ijskoffie lijkt erg op gewone ijskoffie. Bij Japanse koffie wordt hete koffie direct boven ijs gezet met de bedoeling dat het op zijn minst gedeeltelijk zal smelten. Je gewone ijskoffie daarentegen wordt eerst gezet en mag afkoelen voordat hij over ijs wordt gegoten.

De smaak is wat het verschil maakt. Japanse ijskoffie is meestal sterker met complexere, merkbare smaakprofielen. IJskoffie kan nogal zwak zijn en gaat vaak gepaard met suiker en melk.

Koude Koffie

Beste Italiaanse Espressomachines

Het verschil tussen Vietnamese Vietnamese koffie en cold brew is veel groter dan eerder getoond. De scheiding zit hier in de zettemperatuur.

Cold brew koffie is exclusief heet water. Het brouwsel wordt bereid met gekoeld water of water op kamertemperatuur en vervolgens 14 tot 20 uur geweekt. Vietnamese ijskoffie wordt gekoeld wanneer het wordt gebrouwen met warme melk.

Er bestaat echter zoiets als een shot bloomed cold brew dat een profiel geeft dat een balans is tussen de twee soorten brouwen. In plaats van het hele brouwsel in heet water te koken, wordt het terrein gebrouwen met koud water.

Het smaakprofiel van de laatstgenoemde zetmethode is eigenlijk vergelijkbaar met Japanse ijskoffie, hoewel het nog steeds minder zuur is.

Vietnamese Ijskoffie

Japanse koffie en Vietnamese koffie staan waarschijnlijk het verst van elkaar. Vietnamese ijskoffie wordt gemaakt met behulp van een zeer specifiek brouwgereedschap. Het creëert een zeer sterk brouwsel dat vervolgens wordt gemengd met gecondenseerde melk en over ijs wordt gegoten.

De brouwsels zijn dus echt verschillend, zowel qua smaak en textuur als qua brouwmethode. Beide zijn het proberen waard.

De Laatste Druppel

Japanse ijskoffie is een van de gemakkelijkste methoden om ijskoffie te zetten en het creëert een koude koffie die echt uniek is in het proces dankzij de unieke zetmethode. Het produceert een heerlijke kop ijskoffie met bijna geen ijs. De smaken en smaken die het geeft zijn echt uniek.

Genieten van!

  • Hoe te brouwen?

    Dalgona Coffee, beter bekend als slagroomkoffie, heeft de sociale media stormenderhand veroverd. Je kunt het nu thuis maken met ons Dalgona-koffierecept. Je kunt het hier vinden.

  • Hoe te brouwen?

    Drie simpele ingrediënten en een paar goede shakes en je hebt een heerlijke iced mokka. Dit is het makkelijke recept voor ijskoude mokka.

  • Hoe te brouwen?

    Ben je gek op mokka’s? Wij ook, en deze hazelnootmokka is geen uitzondering! Met een zoete basis van hazelnootpasta, zal deze drank zeker een beetje intriges toevoegen aan je volgende koffietraktatie.

  • Hoe te brouwen?

    Dit zomerse recept voor ijskoude honing vanille latte is geweldig voor warme dagen! Een beetje espresso en honing kan een lange weg gaan op een warme dag!

  • Hoe te brouwen?

    Dit soja latte-recept is zo eenvoudig dat je niet zou denken dat het zo schuimig, zoet en licht zou smaken. Misschien heb je het mis!