Pacamara-koffie is een gekke uitvinding die minder is gemaakt door een gekke wetenschapper (schuif opzij voor Frankensteins monster!) en meer door nieuwsgierige koffiedrinkers.

Lang geleden, in 1958, kruisten onderzoekers bij het Salvadoran Institute for Coffee Research (ISIC) de Pacas- en Maragogipe- variëteiten: het resultaat was de Pacamara-variëteit en de rust zou een heerlijke, cafeïnevrije geschiedenis worden.

Dit zou niet mogelijk zijn geweest als de Pacas-variëteit niet 2 jaar geleden in 1956 was ontdekt door een koffieliefhebbend stel. Fernando Alberto Pacas Figueroa zag deze nieuwe variëteit groeien op zijn familieboerderij in El Salvador en wist meteen dat het speciaal was.

Nou, wat maakt het zo speciaal?

Pacas

Pacas is een taaie plant die tegen harde wind en watertekort kan . Omdat hij korter is en compact blad heeft, is dit de reden. Het heeft hoge opbrengsten.

Deze compactheid is het resultaat van een enkele mutatie die de Pacas van de Bourbon-variëteit onderscheidt. Het kleine formaat van Pacas-planten is te wijten aan dwerggroei . Door hun unieke vorm en proporties waren ze gemakkelijker te herkennen door de familie Pacas op hun boerderij in Santa Ana, El Salvador.

Het voordeel van Pacas-planten dat ze klein zijn, is dat ze dichter bij elkaar kunnen worden geplant, waardoor het gemakkelijker wordt om de ruimte op de boerderij efficiënter te gebruiken.

Cadeau-ideeën nodig? Bekijk onze top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers voor 2021

De smaak van Pacas is qua smaak niet verschillend van zijn oudervariëteit Bourbon , hoewel het meestal minder zoet is en een veel wenselijker lichaam heeft.

Omdat het zich kan aanpassen aan veel verschillende klimaatomstandigheden, grote hoeveelheden fruit oplevert en zelfs in het slechtste weer sterk staat, is het een goed idee dat het werd gekozen om te combineren met Maragogipe om iets nieuws te maken dat opviel tegen de rest .

Maragogipe

De Maragogipe, een mutatie van de Typica- variëteit, is in veel opzichten het tegenovergestelde van de Pacas. Het is een hoge plant die in 1870 werd ontdekt. Hij groeit veel hoger dan de Pacas. Het produceert een geweldige bekerkwaliteit, ondanks een lage opbrengst. Het produceert ook grote koffiebonen.

Elk van deze koffiesoorten heeft unieke eigenschappen, dus waarom zou u ze niet combineren om een koffie te maken die echt uitzonderlijk is?

Het is niet zo eenvoudig als we zouden willen. Het Salvadoraanse Instituut voor Koffieonderzoek bleef drie decennia werken, totdat Pacamara eind jaren tachtig werd vrijgegeven aan koffiezetapparaten. De naam Pacamara is een combinatie van de eerste vier letters van elke variëteit waarvan het is gemaakt! Gaaf he?

Voordelen Van De Landbouw

Pacamara-koffie neemt de dwerggroei van de Pacas-variëteit en de grote boon van Maragogipe.

Dit betekent dat Pacamara een veel robuustere plant is, die laag bij de grond overleeft maar grote zaden draagt. Ze kunnen samen op steile hellingen worden geplant, zodat ze elk weer kunnen doorstaan, zoals regen en wind.

Pacamara is ideaal voor de teelt op grote hoogten van El Salvador, waar planten veel langzamer groeien en tijd hebben om hun unieke smaak te ontwikkelen. De resulterende cups van Pacamara hebben meer geconcentreerde smaken en minder cafeïne.

Dit komt omdat er op grotere hoogte minder insecten zijn, dus Pacamara hoeft niet meer cafeïne te maken om ze weg te houden.

Maar Het Heeft Allemaal Een Prijs

Hoewel Pacamara-koffie een uitzonderlijke variëteit is, is het niet perfect. Zoals het verkopen van je ziel aan de duivel voor een kans om het groot te maken, de beste eigenschappen van Pacamara-koffie hebben een prijs.

Dit cafeïnehoudende gewas is erg vatbaar voor Coffee Leaf Rust, Coffee Berry Disease (CBD) en nematoden.

Koffie Blad Roest

Bladroest is een bladziekte veroorzaakt door de schimmel Hemileia vastatrix die ontbladering (het verwijderen van bladeren) veroorzaakt en kan leiden tot ernstig verlies van gewassen.

Koffiebessenziekte (CBD)

CBD is niet zoals Coffee Leaf Rust. Het tast de vruchten van de plant aan, niet de bladeren. De schimmel Colletotrichum Kahawe is verantwoordelijk voor de ziekte.

CBD moet nog verschijnen in Midden-Amerika.

Nematoden

Nematoden zijn microscopisch kleine parasieten die net als El Salvador in de bodem leven in gebieden met warme klimaten of korte winters. Ze infecteren de wortel van de koffieplant, ongeacht de grootte. Het kan verwelking en mogelijk zelfs de dood van de plant veroorzaken. Nematoden worden het best afgeschrikt door biologische bestrijdingsmiddelen.

Ongeacht de vele variëteiten zal koffie altijd vatbaar zijn voor ziekten vanwege de gemakkelijke verspreiding ervan door wind en regen.

Degene Die Wegkwam

Een zeer vergelijkbare variëteit werd ook ontdekt kort na de ontdekking van Pacamara-koffie. In 1976 werden enkele eerste selecties van Maracaturra in Nicaragua gemaakt door het Nicaraguan Institute of Agricultural Technology (INTA), maar helaas werd het onderzoek vanwege de Sandanistische revolutie onderbroken en ging het niet verder.

Deze koffievariëteit is waarschijnlijk gevormd door een combinatie van de ouderrassen Caturra en Maragogipe. Sindsdien hebben particuliere koffieproducenten aan deze koffie gewerkt en gesleuteld, maar het ras is nooit gestabiliseerd waardoor het nog niet geschikt is voor commerciële verkoop.

De Unieke Smaak Van Pacamara

Omdat Pacamara geweldig smaakt, wordt Pacamara zeer gewaardeerd!

In een kopje van deze koffievariant proef je waarschijnlijk:

  • Een verscheidenheid aan fruitige, wijnachtige tonen zoals sinaasappel, bes en limoen.
  • Medium-full body met een unieke romigheid.
  • Een sterk, fruitig aroma.
  • Een levendige zuurgraad.
  • Delicate, zoete tonen van chocolade, butterscotch en honing.

De Kracht Van Pacamara!

Van een bescheiden begin op een familieboerderij, wordt deze geweldige koffie nu verbouwd in verschillende Midden-Amerikaanse landen. We hier bij Roasty kunnen dat aantal alleen maar zien groeien. Pacamara is nog een jongeling in de koffiewereld. Er is genoeg tijd om zijn toekomst te zien.

Zoals gewoonlijk is dit je eerste (of misschien tweede, of zelfs derde) kopje van de dag!

Veel plezier met cafeïne, en we zien je de volgende keer weer.

  • Koffie feiten

    Amora bezorgt de perfecte kop koffie aan huis. Je kunt acht smaken en braadstukken mixen en matchen. Bekijk onze volledige recensie van het Amora-koffieabonnement.

  • Bekijk deze lijst met de beste koffies bij Target om te kopen tijdens je volgende boodschappenuitje. Deze koffies zijn heerlijk en betaalbaar.

  • Koffie feiten

    Burundi, dat in Afrika bekend staat om zijn koffieproducties, is geen uitzondering. Deze koffiespecialiteit wordt beoordeeld in onze review.

  • Koffie Feiten

    Een uniek feit over Haïtiaanse koffie is dat de boeren hun teeltmethoden in meer dan drie eeuwen niet hebben veranderd, dus Haïtiaanse koffie smaakt nog steeds zoals het al die jaren geleden deed. Bekijk onze volledige gids voor dit brouwsel.