Kameroen Koffie. Perfecte Koffie Is Gemaakt Van Geografische Diversiteit

Het Centraal-Afrikaanse land Kameroen wordt vanwege zijn culturele en geografische diversiteit soms ook wel Afrika in het klein genoemd. Kameroen heeft niet alleen een groot aantal prachtige stranden, woestijnen, regenwouden en savannes, maar heeft ook uitstekende omstandigheden voor de productie van geweldige koffie.

Koffieproductie is belangrijk voor het land waar hun Robusta wordt verbouwd in de meer kustgebieden en hun Arabica hoog in de westelijke hooglanden. Ze hebben ook hun geheime wapen: Kameroen Boyo-koffie, geteeld door een handvol boeren die zich inzetten voor kwaliteit en eerlijke handel. Hierover later meer.

Laten we u eerst eens uitleggen hoe koffie in Kameroen begon.

Ben je dol op het proberen van unieke koffies van over de hele wereld? Atlas Coffee Club brengt een wereldreis met koffie tot aan je voordeur. Klik hier om 50% korting te krijgen op je eerste box.

Beproevingen En Beproevingen

Kameroens geschiedenis van koffieteelt en -productie gaat terug tot 1884 tijdens de Duitse koloniale periode. Het is niet verwonderlijk dat ze zoveel van koffie hielden dat ze proeftuinen openden voor de productie ervan in Victoria, Nkongsamba, Ebolowa en Dschang.

Later breidden ze hun productiegebieden uit om koffiebonen te produceren: in 1927 konden nu in het Westen koffiebonen worden verbouwd. Slechts een jaar later werden alleen al in Dschang 200.000 koffieplanten geplant.

De koffieproductie in Kameroen zat in de lift: in 1990 exporteerde Kameroen 156.000 ton koffie, waarmee het de 12e plaats in de wereld behaalde.

Ze konden deze positie niet voor altijd behouden. De productie daalde als gevolg van economische crises, lage koffieprijzen en overheidsbeleid. Dit alles heeft geleid tot een vertraging van een activiteit die de unieke koffie van Kameroen en de dynamische, inspirerende boeren die hun tijd besteden aan het verbouwen van een uitstekend product, ondermijnt.

Cadeau-ideeën nodig? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Kameroen zal niet terugkrabbelen. Er werd gezocht naar Braziliaanse koffie-experts om dit koffieprobleem op te lossen. Tips en trucs krijgen van ’s werelds grootste koffieconsument is een wijs idee, we durven te wedden dat ze het een en ander weten over hoe ze kunnen helpen.

Hier Daar Overal

De koffie van Kameroen wordt in zeven regio’s verbouwd.

  • Westen
  • Noord West
  • Kust
  • zuidwesten
  • zuiden
  • Centraal
  • Oosters

Verschillende delen van het land zijn beter geschikt voor de productie van verschillende koffiesoorten. Koffie die op grotere hoogten wordt verbouwd, is bijvoorbeeld veel delicater en complexer dan koffie die op lagere hoogten wordt geteeld, omdat het meer tijd heeft om zijn smaken te ontwikkelen.

Arabica

Op de hoogvlakte van Kameroen vind je gebieden als Bamileke of Bamaoun . Het koele klimaat, de zware regenval en de voedselrijke vulkanische grond betekenen dat dit het beste is voor het kweken van geweldige Arabica-koffiebonen.

Twee hoofdvariëteiten van deze koffie zijn Java en Jamaica (Typica). Java is pas onlangs geïntroduceerd in Kameroen. Het staat bekend om zijn hoge opbrengst en resistentie tegen koffiebessenziekte. Dit is een schimmel die ervoor zorgt dat de koffiebessen voortijdig van de plant vallen, wat de opbrengst enorm beïnvloedt.

Het Arabica-koffieseizoen in Kameroen loopt van 1 oktober tot en met 30 september.

Kameroen Arabica kan nat worden verwerkt. Hier worden de koffiebessen na het plukken gesorteerd door ze onder te dompelen in water. Het onrijpe of slechte fruit zal naar de oppervlakte van het water stijgen, terwijl het goede en rijpe fruit zal zinken. Het is eenvoudig en snel. Dit is een van de beste manieren om een groot aantal koffiebessen in één keer te sorteren.

Robusta

Arabica is niet de overheersende koffie die in Kameroen wordt verbouwd. Robusta neemt die titel aan. Ze exporteren er veel meer van, vooral naar Portugal, België en Frankrijk. Het wordt geteeld op gemiddelde hoogte in de westelijke regio van Kameroen.

In 2014 heeft de Kameroenese regering een plan opgesteld om de koffiesector nieuw leven in te blazen. Eerder wilden ze 120.000 ton Robusta en 35.000 ton Arabica exporteren. Het was bijna vier keer zoveel Robusta als Arabica.

Het Robusta-seizoen in Kameroen loopt van 1 december tot en met 30 november. De koffie heeft een rijke volle en nootachtige smaak die ideaal is voor blends.

Boyo, Iets Speciaals

Hoewel Kameroen kan bogen op een indrukwekkende productie van gewone Arabica- en Robusta-koffie, is dat niet alles wat het in petto heeft: Kameroen Boyo-koffie is het heerlijke, geheime wapen.

De boon wordt verbouwd in het departement Boyo van de Northwest Province in Kameroen, je raadt het al.

Deze koffieboon is uniek omdat hij wordt gekweekt in donkere vulkanische grond die rijk is aan voedingsstoffen op een hoogte van 5,0,0 m.

Kameroen Boyo Coffee kan met andere gewassen worden verbouwd, waardoor het risico op besmetting van de gewassen wordt geminimaliseerd.

De toegewijde koffieboeren in het gebied werken ongelooflijk hard om alle stadia van het koffieteeltproces te voltooien, waaronder het pellen, polijsten en sorteren van de koffie. Zij zorgen ervoor dat alleen de bonen die het beste van het beste zijn voor de export worden gekozen.

De unieke Kameroense koffie smaakt magisch, dus deze boeren moeten zich verdubbelen als tovenaars! Een kopje van deze koffie is:

  • Goed uitgebalanceerd
  • Volle body
  • Aards met tonen van karamel, chocolade, toffee en steenfruit

Het Belo Micro-wasstation

Het Boyo-gebied bestaat uit vier onderverdelingen. Een van deze vier is Belo , een stad en gemeente waar veel van de Boyo-koffiebonen terechtkomen, voor het wassen en sorteren.

Het Kameroense Boyo-team begon in 2013 met de bouw van een microwasstation. Ze gebruikten alleen lokale materialen en personeel. Bij het ontwerp en de opzet van dit wasstation is rekening gehouden met het culturele en historische belang van de manier waarop de Kameroeners hun gewassen verbouwen.

Kameroen Boyo biedt lokale boeren de mogelijkheid om hun koffiekersen naar het team te brengen. Hierdoor kunnen ze hun product rechtstreeks aan andere kopers verkopen. In plaats daarvan worden lokale boeren aangemoedigd om met het team samen te werken in een joint venture. Dit plaatst hen op een hoger professioneel niveau.

Als lokale boeren meewerken aan deze zakelijke onderneming, hebben ze een vaste prijs voor hun koffiekersen verzekerd, die meer in overeenstemming is met de prijs die de koffiebranders betalen. Het werk dat het team en The Circle of Excellence (CoE) doen bij het runnen van het Belo Micro Washing Station, helpt veel mensen die in de koffieproductie werken.

Tijd Voor Een Suggestie

Hoewel Kameroense koffie van topkwaliteit is, is het niet bijzonder eenvoudig om wat online te vinden. Maar we zijn erin geslaagd om er een te vinden die er geweldig uitziet en waarmee je de rijke, heerlijke ochtendkop krijgt die je nodig hebt.

De vers gebrande bonen van AromaRidge komen uit de Boyo-regio in Kameroen. Het bedrijf is trots op de volledige traceerbaarheid van de bonen naar de micropercelen die eigendom zijn van de boeren, waar deze heerlijke koffies vakkundig worden verwerkt.

Het unieke aan deze koffiebonen uit Kameroen is dat deze niet gemaakt is van een gewone koffieboon, maar van een Peaberry. Een Peaberry is het resultaat van een natuurlijke mutatie of defect in de koffiebes, waarbij één zaadje niet kan bestuiven. Hierdoor kan de ander met veel meer ruimte groeien, wat leidt tot één grote, ronde boon.

Door zijn vollere vorm brandt hij gelijkmatiger dan gewone koffiebonen.

Hoewel er niet veel onderzoek is gedaan naar Peaberry-koffie, wordt gezegd dat ze het volgende bieden:

  • Zoetheid
  • Geconcentreerde en complexe smaken

Aroma Ridges volkoren koffie Kameroen is zacht en aromatisch, met een rijke volle body. Roasty biedt met trots volledige traceerbaarheid voor deze Arabica-koffie. Het kunnen traceren van de oorsprong van uitstekende koffie maakt het nog leuker om van koffie te genieten.

Dus Wat Nu?

Kameroen heeft net als andere Afrikaanse landen een uitstekend product, maar doet nog steeds zijn best om naam te maken in de koffiewereld. De boeren in elk van de enorm gevarieerde regio’s van het land werken ijverig om meer Kameroense koffie op de kaart te krijgen.

Langzaam maar zeker maken de Robusta- en Arabica-koffie van dit prachtige, centraal-Afrikaanse land naam, vooral met de Boyo-bonen en de ondersteunende infrastructuur van het Belo Micro Washing Station. Houd je ogen open voor meer Kameroense koffie, want het komt eraan!

Oh en, zoals altijd, wensen we je een geweldige dag en