Jemen Koffie. De Originele Wereldse Site Van Een 'Mokka'

Jemen Koffie. Mokka: De Originele Wereldse Site

De koffiegeschiedenis van Jemen is moeilijk aan te pakken. Het is een verhaal van meerdere eeuwen waarvan de waarheid anders kan lijken, afhankelijk van waar je het vindt. Toch is het een intrigerend verhaal dat verteld moet worden.

Dit artikel behandelt de geschiedenis van koffiebonen, de koffiegeschiedenis van Jemen en de recente ontberingen in Jemen. Ook bespreken we een man die heeft meegeholpen om de koffiedroom hier in Jemen levend te houden.

Kijkend naar de belangrijkste koffieregio’s, uitdagingen van koffieproductie en Jemenitische koffiesmaakprofielen, laat je je eindelijk kennismaken met enkele van de beste koffiesoorten die je uit deze regio kunt proberen.

Klaar om de regio te verkennen waar de koffiegeschiedenis meer dan 500 jaar geleden begon?

We weten dat we dat zijn.

In één oogopslag: de beste koffie in Jemen

Koffiegeschiedenis In Jemen

De koffiegeschiedenis van Jemen is een fascinerend onderwerp. Een exacte vermelding van de oorsprong van koffie is moeilijk vast te stellen, maar we weten dat het tijdsbestek binnen de eerste eeuwen ligt, waarbij de setting neerkomt op twee mogelijkheden: Ethiopië en Jemen.

Wat als feit bekend staat, is dat de twee landen onderling handel dreven. De Ethiopische koffieplanten arriveerden in Jemen om in koffie te worden gekweekt. Ze konden zich aanpassen aan de barre omgeving van Jemen en een geschikte plant worden voor het nieuwe land.

Op zoek naar cadeau-ideeën? Bekijk onze top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers voor 2021

Enige tijd na de ontdekking of verplaatsing van koffieplanten in/naar Jemen, begonnen soefi-kloosters de koffiebonen te verbouwen en te brouwen. Deze monniken waren de eersten die dat deden.

Mokka Waar Het Vandaan Komt

Jemen handelde ook regelmatig met Indonesië. Ze verhandelden koffiebonen vanuit de haven van Mokha in Jemens, en ergens onderweg werd een melange van de Indonesische Java-koffie en Jemens-mokkabonen gecreëerd die over de hele wereld een hot item werd.

Misschien hoor je het woord Java en het woord Mokka tegenwoordig veel in de koffiewereld. Java is afgeleid van koffie die wordt verbouwd op het Indonesische Java-eiland, maar het was niet bedoeld om het woord koffie te vervangen. Mokka is afgeleid van koffie die wordt verbouwd in Mocha in Jemen.

De koffiegeschiedenis van Jemens is nauw verweven met de burgerlijke geschiedenis. Het land bevindt zich momenteel in een burgeroorlog, die in 2015 begon. Het bestaat uit veel complexe problemen en blijft zijn infrastructuur verwoesten.

De koffie-industrie in Jemen is een onderdeel van deze infrastructuur. Koffie is van de markt gehaald en het is voor boeren erg moeilijk geweest om hun bonen te produceren en te verkopen, omdat veel van hun land door oorlog is verwoest.

De Huidige Situatie Van Yemen Coffee

Sinds het begin van de onrust in Jemen hebben verstoringen de markten stilgelegd. Het was moeilijk om koffie te krijgen, vooral uit Jemen. Het evenement Specialty Coffee Association of America (SCA) in 2015 trok echter veel belangstelling en aandacht voor Jemenitische koffie.

Het was een cruciaal moment in de geschiedenis van de koffie-industrie in Jemen. Dit bracht aandacht voor de heerlijke koffies en intrigerende verhalen die ze vertellen, evenals de herkenning van de mensen die ze produceren.

Een Man Met Een Doel

Een man genaamd Mokhtar Alkhanshali is een van de sterkste krachten achter het terug in het licht brengen van Jemen-koffie. Hij is een Jemenitische Amerikaan die ervan droomde die kloof tussen de Jemenitische cultuur en de westerse cultuur te overbruggen door middel van koffie.

In de wens om zijn mensen terug te brengen naar hun oorsprong in het produceren van koffie, creëerde Alkhanshali duurzame landbouwpraktijken in Jemen en leidde hij de boeren op. Dit resulteerde in veel succes voor de boerderijen.

Alkhanshali bracht zijn Jemenitische koffiebonen naar dat SCAA-evenement in 2015, en dit was een enorm keerpunt voor Jemenitische koffie. De Jemenitische koffie werd geprezen door alle aanwezigen. Het was een ongelooflijke reis om die bonen te krijgen. We kunnen alleen maar aannemen dat hij gepassioneerd is om deze koffies bekend te maken.

Mokhtar Alkhanshali is momenteel eigenaar van een bedrijf dat Jemenitische koffie verkoopt. Port of Mokha is de naam van het bedrijf, wat een verwijzing is naar de Jemenitische haven die zo bekend is in de koffiehandel. Je kunt het volledige verhaal van Alkhanshalis lezen op hun website.

Koffieregio’s

Sanani

Sanani is een naam voor verschillende regio’s rond de hoofdstad van Jemens, Sanaa. Deze koffiekersen worden doorgaans op lagere hoogten geteeld dan in andere regio’s en worden daarom als van mindere kwaliteit beschouwd. Sanani-koffies zijn fruitig en hebben een lagere zuurgraad dan andere Jemenitische koffies. Ze hebben ook een medium body en zijn goed uitgebalanceerd.

Matari

Matari-koffie is een van de meest bekende en gewaardeerde Jemenitische koffie. Deze bonen hebben scherpe tonen van wijn en chocolade. Ze komen uit Bani Mattar ten westen van Sanaa. Deze koffiesoorten zijn zuurder dan andere Jemenitische koffiesoorten en hebben meer pit.

Ismaili

Ismaili is zowel de naam die wordt gegeven aan koffie die in het centrale deel van Jemen wordt verbouwd als de naam van een specifieke koffieplantvariëteit. Deze bonen zijn meestal kleiner van formaat en hebben chocolade- en moutachtige smaken, terwijl ze ook zacht aanvoelen in vergelijking met Jemenitische koffie uit andere regio’s.

Kweekomstandigheden En Uitdagingen

Veel van de uitdagingen die zich voordoen bij de Jemenitische koffieproductie hebben te maken met de burgerlijke onrust in het land. Zoals gezegd is het land nog steeds in oorlog. Dit heeft gevolgen voor hun koffieproductie. De productieproblemen in Jemen zijn niet alleen te wijten aan strijd, maar ook aan de ziekte van cholera. De New York Times beschouwde de problemen in Jemen als de ergste humanitaire crisis ter wereld.

Veel koffieplanten uit Jemen moesten, zoals eerder vermeld, zich aanpassen aan de barre omgeving. Geïmporteerde koffieplanten konden zich aanpassen aan het microklimaat van Jemen en werden droogteresistent.

De strijd die de planten moeten doorstaan, zorgt voor een complexe en unieke smaakervaring in Jemenitische koffiebonen. De kenmerkende chocoladesmaak van Jemenitische koffie maakt vaak deel uit van de unieke smaak.

Hoewel er nog steeds veel ontberingen zijn voor Jemenitische koffieboeren, zijn het onafhankelijke boeren die hebben weten te overleven en manieren hebben gevonden om het hoofd boven water te houden.

Ondernemers en mensen in de koffiewereld, zoals Mokhtar Alkhanshali, hebben bijgedragen aan de verbeterde productie van en interesse in Jemen-koffie. Wie wil er tenslotte niet de zeldzaamste koffie ter wereld proeven ?

Koffieproductie In Jemen

Het oorspronkelijke proces van koffiezetten in Jemen is de droge verwerkingsmethode. Deze methode wordt tegenwoordig gebruikt voor de meeste Jemenitische koffiesoorten.

Een foto van de koffieterrassen in Jemen laat zien hoe hoog de planten zijn gegroeid en hoe gedroogd de bonen zijn. Doordat het op grotere hoogte wat dichter bij de zon staat, is Jemenitische koffie goed geschikt voor de droge verwerkingsmethode.

Koffiebessen worden meestal na de oogst door boeren op daken gelegd. Hier nemen de bonen alle kersensappen op en drogen ze. Hierdoor ontstaan veel zoete en fruitige tonen.

Smaakprofiel

Zoals in elk koffieproducerend land met meerdere teeltregio’s, kunnen de smaaktonen in Jemenitische koffie variëren van zeer fruitig tot zeer chocoladeachtig, en alles daartussenin. Sommige Jemenitische koffiesoorten zijn helder en zuur, terwijl andere tonen van chocolade en een nootachtige smaak hebben. Sommigen hebben misschien zelfs een sterke dranksmaak.

Een van de meest bekende, zo niet de meest bekende, Jemen-koffie is hun mokka-koffie. Misschien zie je je favoriete latte, in al zijn rijke en zoete chocoladeglorie, uit de coffeeshop naast de deur.

Interessant genoeg is dat drankje niet de oorsprong van wat mokka is, maar eerder een naam die is afgeleid van de chocoladeachtige smaken van Jemen-mokkakoffie.

Gekweekt in Mokka, Jemen, zijn mokka-koffiebonen de originele koffieboon met chocoladesmaak. Deze koffies zijn meestal rijk, complex en mondvullend met hints van kruiden en natuurlijk chocoladearoma’s. Als je het ons vraagt, klinkt het als een zelfgemaakte chocoladetaart.

Jemen Koffie: Probeer Het!

Ben je al aan het kwijlen? Wil je stoppen met lezen en het magische Jemenitische bonensap proeven? We zijn!

Hier zijn een paar aanbevelingen van Jemen-koffie om te proberen:

Met de mogelijkheid om gemalen of hele bonenkoffie te drinken, biedt Al Mokha een zeer unieke, natuurgetrouwe Jemenitische Arabica-koffie in een medium branding. Al Mokha is een Jemenitisch koffiebedrijf dat zich inzet om de wereld te laten proeven van de zongedroogde chocoladeachtige goedheid van Jemens mokkakoffie. Ze moedigen duurzame koffieteeltpraktijken aan.

Sea Island Coffee White Camel Sanani

De Sanani-koffie van Sea Island Coffee is een rustigere koffie dan alle andere Jemenitische bonen. Het heeft een lage zuurgraad en een complexe smaak en is goed uitgebalanceerd. Dit is een zeer unieke Jemenitische koffie die de Sanani-regio’s goed laat zien.

De importeur van koffiespecialiteiten van de derde golf, Volcanica, is gespecialiseerd in het leveren van de meest exotische bonen die in de vulkanische bodems worden geteeld met een unieke oorsprong over de hele wereld. Een daarvan is deze 100% Jemen-koffie afkomstig uit de bergen van de regio Haraaz.

De koffie is medium gebrand wat zorgt voor de zoete en zure fruitzuren. De opmerkelijke smaak gaat gepaard met een zacht mondgevoel en proefnotities van aardbeien en koriander.

Laatste Gedachten Over Koffie In Jemen

Zoals jullie ongetwijfeld hebben begrepen, is Jemen een ongelooflijk uniek land met veel mogelijkheden in de koffiewereld. Hoewel oorlog, ziekte, hongersnood en een moeilijk landschap het proces moeilijk maken voor Jemenitische koffieboeren, is het land op de hoogte van de opkomst in de koffiescene.

Mensen van over de hele wereld willen de unieke Jemenitische koffie op de markt en in winkels zien en hebben creatieve bedrijven en duurzame landbouwsystemen geïmplementeerd om de industrie in leven te houden.

Deze inspanningen spreken niet alleen over het belang van het in omloop houden van koffie, maar benadrukken ook de roep om voor elkaar te zorgen. Als veel van die mensen de zaak niet zouden helpen, zouden veel Jemenitische mensen zonder werk zitten en zouden de oude praktijken van koffiezetten in Jemen verdwenen zijn.

We hopen dat dit artikel je enig inzicht geeft in de Jemenitische koffiewereld en dat het je zal aansporen om enkele van hun koffies te proberen. Geniet van de rijke historie en koffie.