Espresso Crema. Espresso Crema: Wat Het Is En Waarom Het Belangrijk Is Voor Een Perfecte Espresso
Koffie feiten

Maakt Perfect Crema Een Perfecte Espresso?

Een heerlijke kop koffie kenmerkt zich door de fluweelzachte crema. Het is echter omgeven door controverse. Sommigen steunen het, anderen zijn het er niet mee eens.

Waar is de waarheid?

Is het mogelijk om een perfecte espresso te maken met de verkeerde crema?

Laten we ingaan op enkele van de belangrijkste vragen en factoren rond dit mystieke aspect van uw koffie.

Espresso Crema 101

Wat is espressocrème? Hoe wordt het gemaakt .

Crema is het rijke, smaakvolle, goudbruine schuim dat je aan je espresso toevoegt. Het wordt gemaakt tijdens het koffiezetten door een espressomachine onder hoge druk.

Wanneer de koffiemaling in contact komt met de hete vloeistof, emulgeert het water de oliën in koffie, die vervolgens oververzadigd raakt met koolstofdioxide, waardoor er een schuimige laag van kleine belletjes bovenop wordt gevormd. Dit proces wordt vaak vergeleken met het Guinness-effect, dat een gelijkaardige laag creëert als die van stout bier.

Deze term is in 1948 bedacht door Achille Gaggia, een Milanese brouwer. Gaggia was de eerste die het concept voor de moderne espressomachine ontwikkelde. Het was in staat om zijn eigen crema te creëren dankzij de hoge druk. Hier komt het idee vandaan dat een goede espresso ook een goede crema moet hebben.

Cadeau-ideeën nodig? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Wat Is Een Goede Crema?

Veel factoren kunnen de crema van uw opname beïnvloeden. De perfecte crema mag niet te donker of te licht zijn, niet te dik of te dun en mag geen grote luchtbellen bevatten. Een barista streeft naar een crema dat ongeveer 10% van de espresso vormt en ongeveer 2 minuten aanhoudt .

Wat Is De Invloed Op Crema?

U kunt zich op een paar dingen concentreren wanneer u uw slag trekt. Dit zal je helpen de heilige graal van perfecte espresso te vinden.

Verse Koffie

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen is wanneer is de koffie gebrand? De koffie zal muf gaan smaken als er meer dan 21 dagen zijn verstreken sinds het branden. Dit kan leiden tot een minder consistente crema.

Pas echter op, u wilt ook niet dat de koffie te vers is! Laat de koffie enkele dagen staan zodat de gassen die vrijkomen bij het branden stabieler kunnen worden.

De Juiste Maling

Een slechte crema is vaak een teken van over- of onderextractie. Als uw koffie te fijn is gemalen, duurt het langer om te zetten en bitter te smaken met crema dat te donker en dik is.

Als je koffie te grof is, krijg je een shot met een snel verdwijnende crema, grote bubbels en een neutrale smaak. Om het gewenste resultaat te bereiken, maal je je koffie met precisie.

Nauwkeurig Recept

U moet controleren hoe lang het duurt voordat uw machine de opname heeft gemaakt. Meet ook de hoeveelheid koffie die je zet en de opbrengst. Voor een dubbele shot moet je 18-20 g koffie gebruiken. De zettijd moet ongeveer 30 seconden zijn.

Correct Aanstampen

Door ervoor te zorgen dat de koffie wordt aangedrukt met de juiste hoeveelheid druk en een gelijkmatig oppervlak, zal het hete water er gelijkmatig doorheen gaan en zal de resulterende crema veel beter zijn.

Hete Machine

Hete machine

De temperatuur van de machine moet rond de 195-205F liggen om de optimale crema te bereiken. Je koffie wordt niet goed geëxtraheerd als deze te koud is. Als het te heet is, is de espresso waarschijnlijk te heet.

Crema Als Eerste Indruk

Je snapt het. Er zijn veel dingen die moeten worden gedaan om de perfecte crema in uw koffie te krijgen. Maar is het echt zo belangrijk?

De waarheid is dat de crema op koffie niet het hele verhaal is van een uitzonderlijke espresso, maar een goede indicatie van wat je van je kopje kunt verwachten.

Het uiterlijk en de kleur van de resulterende espresso-crema kan je veel vertellen over de gebruikte koffie. De extractie van de koffie wordt ook aangegeven door het schuim. Verder zal het gebruik van een donkerdere branding resulteren in minder crema omdat er meer koolstofdioxide vrijkomt tijdens het brandproces.

Bonen die een natuurlijke verwerkingsmethode hebben ondergaan, hebben de neiging om meer crema te produceren dan de koffie die wordt verwerkt met de gewassen methode. Het gebruik van automatische machines verwijdert de mogelijkheid om het aanstampen volledig te beheersen, wat waarschijnlijk zal resulteren in minder crema.

Verder heeft de Robusta-koffieboon de neiging om meer crema te hebben dan de Arabica. Het betekent niet noodzakelijk dat het beter is dan Arabica. Maar waar is de waarheid?

Het Is Belangrijk?

Er zijn veel factoren die de crema van espresso kunnen beïnvloeden, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde. Dus, wat is de deal?

Crema voegt body en smaak toe aan espresso. Het bevat dus veel smaken en is daarom zeker gewenst.

Een perfecte crema betekent niet noodzakelijk een espresso met een perfecte smaak. Er zijn veel andere factoren die een rol spelen bij het maken van een geweldige espresso. Ons voorstel is om het andersom te bekijken. Zonder een geweldige crema is het moeilijk om een geweldige espresso te maken.

Crema Problemen Oplossen

Als u moeite heeft om crema op uw koffie te krijgen, raden we u aan de volgende belangrijke punten te controleren en als u deze problemen oplost, zult u ongetwijfeld een verschil in het resultaat zien.

  • Koffie mag niet te vers zijn, maar het mag ook niet bederven.
  • Houd je koffie droog en koel.
  • Zorg ervoor dat uw tamp-niveau perfect is om het water optimaal te laten stromen.
  • Pas de zettijd aan.
  • Controleer de temperatuur van uw machine.
  • Gebruik een handmatige espressomachine in plaats van de automatische.
  • Controleer nogmaals de juiste maling van uw koffie.

Ons Oordeel

Welk belang u ook hecht aan de crema van uw espresso, een goede espresso betekent absoluut de kwaliteit van de getrokken shot.

Zelfs als je niet om de controverse geeft, zal het begrijpen van de verschillende kleuren en texturen van deze schuimige goedheid je inzicht geven in enkele van zijn invloeden.

Crema beschouwen we als de eerste indruk van de espresso en ook als iets dat de beleving van de perfecte koffie compleet maakt. En hoewel het belang dat eraan wordt gehecht misschien een beetje overdreven lijkt, is het nog steeds gewenst .

  • Hoe te brouwen?

    Ben je dol op espresso, maar kun je geen klein fortuin missen voor een espressomachine? Je hebt het niet nodig! Probeer een van deze 4 goedkopere methoden.

  • Koffie feiten

    Espresso met citroen lijkt misschien een slecht idee, maar het kan je uiteindelijk intrigeren! Ontdek wat espresso romano echt is.

  • Espresso’s zijn de beste opkikker voor een drukke dag, maar wat nog beter is, is een espressoapparaat voor onderweg. Bekijk onze Handpresso-recensie.

  • Schuim of een vleugje suiker nodig om je zoetekauw te stillen? Bekijk onze selectie van de beste cappuccino K-cups!

  • Koffie Feiten

    Wil je wat geld besparen door je op espresso gebaseerde drankjes thuis te maken, maar weet je niet zeker of je voor de moderne pod of de traditionele shottrekker moet gaan? Lees het volgende voor meer informatie over Nespresso en Espresso.