Tapijtoplossing Verven. Voors, Tegens En Vlekbestendigheid

Er zal veel terminologie zijn om u te helpen bij het kiezen van het juiste tapijt voor uw behoeften. Hoewel sommige termen, zoals gezichtsgewicht, belangrijk zijn, zijn andere dat misschien niet. Andere termen, zoals vezeltwist, kunnen een belangrijke impact hebben op kwaliteit en levensduur. Vandaag gingen we kijken naar een van de belangrijkste termen: in de massa geverfd. Het verwijst naar een methode voor het verven van tapijtvezels. Maar tenzij je tijd in de branche hebt doorgebracht en wat onderzoek hebt gedaan, weet je niet per se wat het betekent. De waarheid is dat er een vrij groot verschil is tussen traditioneel geverfde tapijtvezels en in de massa geverfde vezels. Zou dat verschil uit elkaar halen en waarom het ertoe doet.

Wat Is Oplossingsverven? Kan Het Zowel Op Synthetische Als Natuurlijke Vezels Worden Gebruikt?

Oplossingsverven kan worden gebruikt om kleur te geven aan tapijtvezels. Het wordt uitsluitend gebruikt met synthetische vezels zoals nylon, polyester, triexta en olefine. Er zijn verschillende technieken die in de tapijtindustrie worden gebruikt om vezels te verven, maar oplossingsverven verschilt genoeg van alle andere methoden om elke niet-oplossing-gekleurde methode in wezen in één categorie te brengen: traditioneel verven.

Oplossingsverven kan alleen met synthetische vezels. Natuurlijke vezels, zoals wol, kunnen niet op deze manier worden geverfd. Dit komt omdat het in oplossing verven vereist dat de kleuring wordt toegevoegd tijdens de vezelproductie. Natuurlijke vezels zijn voorgefabriceerd vanaf het moment dat ze worden geoogst (bijv

, van schapen met wol), kunnen ze alleen op traditionele wijze worden geverfd. Laten we nu eens kijken naar deze methoden en zien hoe ze verschillen van oplossingsverven.

Waarin Verschilt Oplossingsverven Van Traditionele Manieren Om Kleur Aan Tapijten Toe Te Voegen?

Traditioneel worden tapijtvezels geverfd door kleuren of kleurstoffen aan vezels toe te voegen zodra ze al zijn geproduceerd. De vezel zelf wordt eerst gemaakt zonder sterke kleuren; het wordt vaak een greige-goed genoemd, omdat de natuurlijke kleur lijkt op een mix van beige en grijs. Eenmaal geproduceerd, met de hand of in een fabriek, worden de vezels vervolgens in een vat met kleurstof neergelaten om kleur toe te voegen. De kleurstof vult de ongevulde kleurstofvlekken in tapijtvezels en verschuift voornamelijk de kleur van de vezels naar de gewenste kleur. Overigens, als dit bij ongewenste kleuren voorkomt, noemen we dat beitsen.

Bij oplossingsverven daarentegen worden kleurstoffen aan de vezels toegevoegd voordat ze zelfs volledig zijn gevormd, terwijl ze nog in een vloeibare toestand zijn. Dit is mogelijk omdat synthetische vezels in wezen op aardolie (olie) gebaseerde polymeren of ketens van chemicaliën zijn. Nadat de voorvezels zijn opgedroogd, worden ze samengeperst door spindoppen en onder hoge druk geduwd om een garen te maken. De vloeibaar gemaakte vezels worden vervolgens gemengd met de kleurpigmenten.

De vezels zijn al voorgekozen als ze uit de spindoppen komen. Op moleculair niveau worden de ongevulde kleurstofplaatsen in de vezel opgevuld of gebonden, waardoor het bijna onmogelijk is om nieuwe kleuren aan de vezel toe te voegen. Het is het verschil tussen het toevoegen van olie aan een ei na het bakken (traditioneel verven) en het direct bakken van het ei in olie (solution dyeing). De tweede methode bakt de olie in het ei.

Waarom Is Oplossingsverven Belangrijk In Tapijten?

In de massa geverfde vezels hebben een aantal voordelen ten opzichte van traditioneel geverfde vezels, waaronder dat ze veel kleurvaster zijn, of ongevoelig zijn voor vervagende of uitvloeiende kleuren, evenals een veel hogere mate van vlekbestendigheid. Deze voordelen zijn te danken aan het feit dat de kleuren zijn geïntegreerd in het productieproces van de tapijtvezel.

Traditioneel geverfde en in de massa geverfde tapijten kunnen er met het blote oog identiek uitzien. Gemorste vloeistoffen kunnen echter na productie in de vezels doordringen en deze kleurstofvlekken innemen, wat kan leiden tot vlekken. Het is als het verschil tussen een appel en een pompoen. Een traditioneel geverfde vezel is als een appel. Het kan van buitenaf rood, groen of geel lijken, maar eronder zal het groenachtig wit zijn.

Een pompoen daarentegen is zowel van buiten als van binnen oranje. Het lijkt veel op een in de massa geverfde vezel.

In de massa geverfde tapijten kunnen hun kleur op moleculair niveau behouden. Dit maakt ze ideaal voor ruimtes met veel licht, zoals laboratoria, medische instellingen, buitenruimtes en grote ramen die natuurlijk licht binnenlaten. Ze hebben ook stabilisatie van ultraviolette remmen, waardoor ze uitstekende keuzes zijn voor buitentapijten. Veel commerciële tapijten zullen om deze redenen ook in de massa geverfde vezels bevatten.

Is Er Iets Dat Je Niet Leuk Vindt Aan Het Verven Van Tapijtvezels?

In de massa geverfde tapijten hebben twee belangrijke nadelen: u heeft mogelijk minder kleuropties en een langere wachttijd om uw tapijt te laten maken dan traditioneel geverfde tapijten. Geen van deze verschillen heeft invloed op de duurzaamheid of kwaliteit; het zijn meer dingen om op te letten tijdens het keuze- en bestelproces.

Welke Tapijtreinigers En Stofzuigers Zou U Aanbevelen Voor Tapijten En Vloerkleden Met Beide Verfmethodes?

Welke kleurstof uw tapijt ook heeft gebruikt, Bissell Big Green kan u helpen het schoon te maken.

Door in de oplossing te verven, kunnen tapijten en vloerkleden minder vatbaar zijn voor vlekken. U wilt echter nog steeds snel van gemorste vloeistoffen en vlekken af om te voorkomen dat ze permanent worden. Voor tapijtreinigers wenden we ons altijd tot de Bissell 86T3 Big Green . Het heeft zichzelf herhaaldelijk bewezen in onze boeken (bijv. hier en hier) als een machine met gelijke kracht in residentiële en industriële toepassingen, en eerlijk gezegd, we kunnen geen betere tapijtreiniger bedenken voor onder

Miele Soft Carpet-stofzuigers zijn een geweldige koop-voor-het-leven-optie die ervoor zorgt dat uw tapijten en vloerkleden er op hun best uitzien.

We raden stofzuigers aan die al je tapijten, vloerkleden en kale vloeren in één keer kunnen reinigen. Dit elimineert de noodzaak om te wisselen tussen reinigingskoppen of omvangrijke accessoires. De Miele Complete HTML3 Soft Carpet en de Miele Compact HTML2 Electro+ zijn twee van onze favoriete stofzuigers. Ze kunnen elk type tapijt reinigen, zowel commercieel als residentieel, op elke poolhoogte. Deze machines zijn ook kwalitatief genoeg om door te geven aan uw kinderen. De Soft Carpet is duurder en heeft een grotere reinigingscapaciteit, terwijl de Electro+ een beetje goedkoper, een beetje kleiner en bijna net zo effectief is.

Als u ons onderzoek naar PMC nuttig vindt, kunt u onze inspanningen volgen om maniakale schoonmaakhulpmiddelen voor thuis te blijven beoordelen door te winkelen via onze bovenstaande links. We beloven de goede strijd te blijven voeren tegen alle verschrikkingen die kinderen, dieren en volwassen, maar rommelige mensen kunnen aanrichten in een schoon huis.